IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Извайте тяло в планината!

31 януари 2019 09 30

Как да се лишим от излишните килограми?

Снимки: Лъки Банско

Снимки: Лъки Банско

Коледните и новогодишните празници са вече зад гърба ни, но покачилите се няколко килограма в повече, при някой от нас, са вече факт.

Началото на новата година поставя важни въпроси и преоценки за всеки един от нас, но освен това, именно в този период от годината, ние си задаваме краткосрочни и дългосрочни цели, които да следваме през следващите 12 месеца.

Една от целите пред нас, в рамките на новогодишните ни решения, е да влезем във форма и да стопим излишните килограми, ако сме натрупали такива.

Тук изниква въпросът – как да отслабнем здравословно?

Отслабване чрез диети

Каква диета да спазваме, ако сме прекалили с храната през изминалите празници? Интернет пространството е претъпкано с информация как да отслабнем, прелива от идеи за модерни диети и физически упражнения, част от които са наистина ефективни, но при друга част се наблюдава по-скоро йо-йо ефект, отколкото дълготрайно запазване на пониженото тегло.

Идеи, съвети, упражнения и диети за отслабване – наистина има много, но дали и как можем да се доверим на конкретен режим, че ще успеем да се избавим от излишните килограми, трудно бихме могли да предвидим крайния резултат.

В един момент след многобройни опити и тестове на различни хранителни режими, е възможно да се окажем в позиция на „опитни зайци“, без да е налице видимият и желан резултат в посока на отслабването.

Ако Вашият опит с диетите е дългогодишен и безрезултатен, е добре да бъдете консултиран от специалист-диетолог, който би могъл да Ви насочи и препоръча хранителен режим, който е индивидуален и отговаря на Вашите собствени нужди в момента.

Това е изключително важно, защото повечето популярни хранителни режими НЕ са пригодени за конкретна група физическо тяло и организъм, а са масово ориентирани за широката аудитория, с което успеваемостта им се влошава, защото за един човек може да бъде необходим даден тип диета, но при друг този тип диета да не доведе до желан резултат. Това е така, защото всеки организъм е индивидуален и се нуждае от индивидуален подход и индивидуален режим.

Затова е добре да се насочите към специалист, който е в състояние да Ви изготви специален индивидуален хранителен и двигателен режим, и който може да се ангажира с постигането на конкретни резултати. Резултатите може и да не надвишат Вашите очаквания за конкретен период от време, но със сигурност ще бъдат оптимални с оглед на поставения срок и запазване/подобряване на здравословното Ви състояние. Ако не сте се спрели на такъв диетолог, можем да Ви препоръчаме д-р Данаил Димитров. Д-р Дани, както фамилиарно го наричат неговите пациенти, е специалист с дългогодишен опит в областта на храненето, нутригенетиката, антиейджинга, превантивната медицина, спортното хранене.

Можете да бъдете прегледани, консултирани и ръководени от него, по пътя на здравословното отслабване, по време на престоя Ви в клиниката за здравословно отслабване и детокс ЛъкиФит. Клиниката функционира вече над 10 години на територията на град Банско и е един от най-ефективните и доказали се центрове за лечение на затлъстяването, който комбинира щадяща физическа активност с подходящ индивидуален хранителен режим.

Отслабване чрез спорт

Друг много успешен метод, с който можем да влезем във форма, несъмнено е физическата активност.

Зимният период е изключително подходящо време да предприемем първите стъпки към извайване на мечтаното тяло за лятото. Особено след като сте се наситили на чревоугодния режим, който ни поднасят коледните и новогодишните празници, е добре да планираме пълноценни физически упражнения.

Зимата е изключително благодатен период да бъдем в планината. Ако сме любители на зимните дисциплини, можем да се насладим на ските и сноуборда в китните зимни курорти на България, например Банско като една от планинските топдестинации в България.

Планината ни радва не само през зимата, но и през топлите месеци, когато пред очите ни се разтварят нейните обаятелни багри, които ни потапят в един митичен свят. Планинските преходи през пролетта и лятото имат още по-притегателна сила за хората, които търсят една здравословна и натоварваща почивка.

Освен преходите, ето и няколко други активности, които ще Ви помогнат да влезете във форма:
- Планинска гимнастика;
- Дихателни упражнения в планината;
- Йога и пилатес сред природата;
- Конна езда;
- Колоездене;
- Скално катерене;
- Каньониг;
- Рафтинг и каякинг и много други.

Автор - снимка
Автор на статията:
Александър Попов

КоментариКоментари